De Systeem Academie geeft Een Taal Erbij® cursussen met als theoretische basis het systeemtherapeutische gedachtengoed. Ze is in 2020 opgericht door Tessel Zwart. En er komen steeds meer goeie en leuke docenten bij!
Sanne Post is assistent en aanspreekpunt.
De trainers bij de Systeem Academie zijn Tessel Zwart, Maartje Bos, Anna Prins, Anne Knook-Duijnkerke en René Bakker. We zijn we opgeleid door de grondleggers van Een Taal Erbij® bij trainingscentrum de Kontekst van Marleen Diekmann, Els Ydo en Ady van Doornik.
We zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe inzichten of methoden. Daarom ontwikkelt de Systeem Academie steeds weer nieuwe cursussen. Daarnaast brengt de ervaring in het werken met uiteenlopende doelgroepen altijd nieuwe ideeën. En die combineren prachtig met Een Taal Erbij®.
Onze missie is om het originele gedachtegoed aan volgende generaties door te blijven geven. En dat te bijven combineren met steeds creatieve nieuwe inhoud. Daarom is de Systeem Academie opgericht. De Systeem Academie is schatplichtig aan Marleen Diekmann, de grondlegger van de methodiek, en aan Els Ydo voor haar kennis, steun en advies, die ze ons nog steeds geeft. Ady van Doornik zijn we dankbaar voor onze opleiding in Een Taal Erbij®.
Een Taal Erbij® is van oorsprong een contextuele methodiek met Duplo-poppetjes en ander materiaal. Binnen de Systeem Academie wordt het echter ook veel gebruikt in het systemisch werken met relaties en gezinnen. Hulpverleners gebruiken het als ondersteuning aan hun gesprek. Omdat de Duplo-poppetjes visualiseren en weer overzicht geven.
Tenslotte leidt het materiaal ook tot een gelijkwaardig gesprek. Immers, je kijkt en zoekt samen naar een opstelling.
Als psychotherapeut en systeemtherapeut werk ik veel met gezinnen en relaties bij het Amsterdams Instituut voor Gezin- en Relatietherapie (AIGR). Thema’s als identiteitsontwikkeling, hechtingsproblemen, rouw, trauma, problemen binnen belangrijke relaties kom ik veel tegen in mijn werk. In mijn werk kijk ik breder dan naar alleen naar de klacht zelf, omdat de levensomstandigheden en belangrijke anderen (gezin, relaties, werk of opleiding) een grote rol spelen bij het ontstaan van klachten en bij het vinden van oplossingen en steun. Een Taal Erbij helpt mij om zowel de steunbronnen als de schade vanuit de relaties zichtbaar en voelbaar te maken.
Ik geef Een Taal Erbij cursussen om mijn plezier in het werk met de poppetjes over te brengen. Het biedt mij als behandelaar extra middelen en taal, om contact met mijn gesprekspartner(s) te maken. Als dochter van één van de grondleggers van Een Taal Erbij, Els Ydo, zijn de poppetjes voor mij dan ook echt een contextueel erfgoed.
Ik ben lid van de NVRG, de VGCT, EFT, en de NVP.
LinkedIn E-mail“Een Taal Erbij werkt voor mij als een extra taal naar het gevoel”
Ik werk als systeemtherapeut en GZ-psycholoog bij Zorgmeesters, een kleinschalige psychiatriepraktijk voor de S-GGZ voor jeugdigen, jongvolwassenen en hun systemen. Ik werk als gezinstherapeut vanuit verschillende systemische perspectieven, waaronder het hechtingsgerichte perspectief. In de levensfase van adolescenten, staan basale hechtingsbehoeften zoals autonomie en verbondenheid als thema’s vaak centraal. Nog belangrijker is vaak hoe de achtergrond van (voor)ouders doorwerkt in de huidige gezinsdynamiek.
In mijn werk met gezinnen en ouders werk ik veel met ‘de poppetjes’. Door het visuele en dynamische aspect, merk ik dat er op een ander, meer gevoelsmatig niveau ‘begrip’ plaatsvindt. Dit gebeurt op een ontschuldigende en erkennende manier. Thema’s en inzichten lijken veel meer te beklijven. Een beeld zegt niet voor niets meer dan duizend woorden.
Als docent van de Systeemacademie, wil ik mijn enthousiasme voor dit mooie therapiemiddel graag met collega-hulpverleners delen.
“”
Als ontwikkelingspsycholoog ben ik werkzaam op een grote scholengemeenschap in West-Friesland, waar ik zowel leerlingen, ouders als leerkrachten ondersteun. Naast mijn werkzaamheden binnen de school, maak ik ook deel uit van verschillende ondersteunings- en adviesteams buiten de school (gericht op Praktijkonderwijs, VSO en PO).
Bij leerlingen die vast dreigen te lopen binnen het onderwijs, of heel erg opvallen vanwege hun gedrag, spelen naast eventuele specifieke leerbelemmeringen, of ontwikkelingsproblematieken vaak ook dieperliggende thema’s en onzekerheden een rol. Met behulp van ‘de poppetjes’ probeer ik op een toegankelijke manier met kind, ouders en soms ook leerkracht(en) op zoek te gaan naar mogelijke stagnaties binnen het systeem en hiermee aan de slag te gaan. Het valt mij steeds weer op hoe verhelderend, inzichtgevend, verbindend en ontschuldigend deze aanpak werkt. Ik heb dan ook hele mooie resultaten aan de methodiek van ‘Een taal erbij’ te danken en zou niet meer zonder willen werken.
LinkedIn E-mail“De ‘magie van de poppetjes’ heeft niet alleen mijn inzichten, maar ook mijn werkplezier vergroot.”
Sinds 2007 werk ik met veel enthousiasme in Justitiële Jeugdinrichting de Hartelborgt te Spijkenisse. Daarnaast werk ik als GZ-psycholoog en MDFT therapeut bij het outreachende FACT jeugdteam van Fivoor. Sinds 2014 geef ik bij de RINO de lesdagen Forensische Psychiatrie; een mooie manier om de liefde voor het werken met deze uitdagende doelgroep door te geven aan GZ-psychologen in opleiding. Ook ben ik auteur van Schaduwvrienden, een prentenboek over rouw voor kinderen.
Zowel binnen de sessies van MDFT, als binnen individuele behandelingen, maak ik veel gebruik van Een Taal Erbij. Dit geeft de gesprekken met de jongeren en hun familieleden veel diepgang. Ook binnen intervisie is het gebruik van de poppetjes onmisbaar geworden.
Het is een methode die ik graag jaren eerder zou hebben ontdekt! De poppetjes raken zowel bij de hulpverlener zelf, als bij de cliënt veel aan en geven inzicht in wat er speelt. Ik vind het dan ook waardevol om deze effectieve methodiek door te geven en zie er naar uit u te ontmoeten tijdens één van de cursusdagen.
LinkedIn E-mail“Ik denk altijd in poppetjes, ook als ik ze niet bij me heb”
Sinds december 2022 ben ik werkzaam als assistent bij de Systeem Academie. In deze functie ben ik de schakel tussen cursisten, instellingen en de docenten. Ik plan de cursussen in, zorg dat de cursisten en instellingen hierover geïnformeerd zijn en beantwoord waar nodig vragen. Als je contact opneemt met de Systeem Academie is de kans groot dat je mij te spreken krijgt en ik help je natuurlijk graag verder.
LinkedIn E-mail“Het geeft mij veel energie om op deze manier het team te ondersteunen en te zorgen dat alles soepel verloopt!”
Als systeemtherapeut en verpleegkundig specialist GGZ werk ik met veel plezier bij het team eetstoornissen van GGZ Friesland in Leeuwarden. Ik behandel daar veelal mensen met eetstoornissen waarbij vaak ook andere problematiek speelt, hetzij vanuit socialisatie, hechting, trauma, stemmingsklachten of levensfaseproblematiek.
In 1999, tijdens mijn opleiding als verpleegkundige, was ik al onder de indruk van het mooie werk van een collega die systeemtherapeut was. Niet met het idee dat zo’n rol ooit voor mij weggelegd zou zijn, laat staan dat ik met “Een Taal Erbij” zou gaan werken. In 2009 was ik klaar met mijn opleiding als verpleegkundig specialist. Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan in die rol, mocht ik in 2019 beginnen met de opleiding tot systeemtherapeut. Sinds 2023 ben ik systeemtherapeut, waarbij ik tijdens de opleiding in 2020 in aanraking kwam met het werken met poppetjes, zoals het ook wel eens genoemd wordt.
Sinds 2023 werk ik met “Een Taal Erbij” en er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik het niet inzet. Ik hoor van mijn patiënten vaak dat het tot veel inzicht leidt waardoor ze de verandering aan kunnen gaan. Ook vindt de verandering regelmatig plaats tijdens gesprekken met patiënten of gezinnen als ik daarbij de poppetjes inzet. Als beelddenker vind ik het een fijne en verhelderende werkvorm in mijn dagelijks werk, dit maakt dat ik er zo enthousiast over ben omdat ik snel resultaat zie en merk. Ik had als kleine jongen nooit gedacht dat Duplo en Playmobil van zoveel therapeutische waarde zou kunnen zijn! Ik vind het mooi dat ik vanuit dit enthousiasme deze kennis en vaardigheden mag overdragen aan anderen in de hoop dat het hen helpt tot inzichten en aanleren van nieuwe vaardigheden van henzelf en hun cliënten. Ik zie er naar uit jullie te zien tijdens een cursus!
LinkedIn E-mail“Ik had als kleine jongen nooit gedacht dat Duplo en Playmobil van zoveel therapeutische waarde zou kunnen zijn!”
Tijdens mijn studie en opleidingen ben ik gespecialiseerd in het jeugdrecht alsmede de ontwikkeling en hechting van kinderen. Sinds 2014 heb ik mijn eigen praktijk KidsInbetween, waar ik kinderen en ouders in een scheidingssituatie ondersteun als jeugd- en gezinsprofessional.
Ik ben bedenker van het functieprofiel Kindbehartiger. De Kindbehartiger staat naast kinderen ineen scheidingssituatie en helpt hem om zijn wensen en behoeften in kaart te brengen. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in systemisch werk, erkend kindertherapeut en zelfstandig docent.
Ik heb het boek ‘Bekrast‘ uitgebracht over de impact van een complexe scheiding op een kind en de zoektocht om het verleden los te laten. Ook heb ik het kinderboekje ‘de kleine kolibrie laat zijn hart spreken’ geschreven, ben ik mede auteur van het boek Partners door dik en dun en heb ik de gesprekskaarten recht uit mijn hart en LosVast (mede)ontwikkeld.
Ik zet in mijn ei1gen werkzaamheden veelvuldig de methodiek van een Taal Erbij in en ben opgeleid in de methodiek alsmede nu ook docent bij de Systeem Academie.
LinkedIn E-mail“De magie van de inzichten die worden verkregen over het eigen systeem via de methodiek van een Taal Erbij resoneert nog lange tijd na bij volwassenen en kinderen.”
Na jaren als SPV gewerkt te hebben binnen penitentiaire inrichting en veel met systemen, gezinnen en kinderen gewerkt te hebben had ik de wens om systeemtherapeut te worden. Ondersteunend zijn voor het (re)creëren van een veilige verbinding, oog hebben voor een ieders behoefte en hoe deze te mogen uiten, maar ook onderliggende angsten en kwetsbaarheden.
‘Waar kom je vandaan, wie is je vader en wie is je moeder? ’ zijn voor mij standaard vragen om kennis te maken met mijn cliënten, groot en klein, jong en oud. Waar je vandaan komt en wat je meebrengt leer je al van kleins af aan. Dit is tevens dat wat mij zo boeit in het werken met ‘Een Taal Erbij’. Het zichtbaar maken van hechtingsbehoeften en kwetsbaarheden, maar daarbij ook het geleerde gedrag (coping) en hoe dit zich verhoudt tot wie je nu bent.
Inmiddels werk ik als systeemtherapeut binnen de geestelijke gezondheidszorg waar ik zowel gezinnen met jong volwassen kinderen als partners spreekt. Daarnaast heb ik een eigen praktijk in het mooie Drenthe waar ik zowel individuele behandeling als ook systeem-en relatietherapie geef. Ik ben nieuw als trainer bij de systeem academie en kijk uit naar deze nieuwe rol mijn werkende carrière.
LinkedIn E-mail“Een taal erbij is op een magische en respectvolle wijze de emotie via taal om te zetten in beeld om zo dicht bij het verhaal te komen”