Achtergronden Een Taal Erbij

Oorsprong en ontwikkeling van de methodiek Een Taal Erbij

Marleen Diekmann (1949 – 2007) ontwikkelde Een Taal Erbij vanuit haar werk bij Artsen zonder Grenzen. Zij werkte veel met getraumatiseerde mensen en in oorlogsgebieden. En daar ontbrak vaak letterlijk de taal om het leed te benoemen. Zo bracht de visualisatiemethode Een Taal Erbij overzicht.

Samen met Els Ydo en Ady van Doornik startte ze in de jaren ’90 een praktijk voor individuele, relatie- en gezinstherapie. De gezamenlijke praktijk en het trainingscentrum in Een Taal Erbij in Amsterdam kreeg de naam ‘De Kontekst’. Met z’n drieën hebben ze veel hulpverleners opgeleid in Een Taal Erbij.

De Kontekst werkte vooral vanuit de contextuele theorie; de psychotherapeutische benadering van de Hongaars-Amerikaanse psychiater en gezinstherapeut Iván Böszörményi-Nagy (1920 – 2007). Daarin spelen de naaste familie, de generaties daarvoor, en hun onderlinge banden, iemands context, een sterke rol. Daarnaast speelt ook de systeemtherapie een belangrijke rol in de methode.

Theoretische achtergrond

Een Taal Erbij voegt aan Nagy’s theoretisch gedachtegoed iets toe: de materialen en Duplo poppetjes om die context, de generaties, de onderlinge verhoudingen letterlijk zichtbaar te maken op tafel.

Het neerzetten van het systeem, de loyaliteiten, de bronnen en schades met de poppetjes, bleek een aanvulling voor zowel cliënten als voor de hulpverlener zelf. De poppetjes geven de mogelijkheid in gesprekken actief te zijn, maar ook om de cliënt steeds uit te nodigen tot samen puzzelen en ontdekken.

De hulpverleningsrelatie, hoe de geschiedenis van de hulpverlener een rol speelt in het werken met cliënten, speelt in het werken met de methodiek altijd een belangrijke rol. Ook in de ontwikkeling van Een Taal Erbij. De methode is inzetbaar bij relaties, psychiatrische problematiek zoals verslaving, angsten en depressies. Kortom, bij diverse vragen en situaties. Maar de poppetjes blijken vooral ook een universele zeggingskracht te hebben.

Artsen zonder Grenzen en Mental Health afdeling

Marleen Diekmann stond aan de wieg van de Nederlandse mental health afdeling van Artsen zonder Grenzen en werkte onder andere in Tsjetsjenië en in Afrika. Maar ook ging ze direct naar de Verenigde Staten na 11 september 2001. En was ze in Atjeh, Indonesië, met slachtoffers van de tsunami.

De Systeem Academie is Marleen Diekmann, Els Ydo en Ady van Doornik van de Kontekst erkentelijk voor het gedachtegoed en de methode Een Taal Erbij. We zijn trouw aan de ideeën bij de ontwikkeling van de methode. Maar we blijven het ook door ontwikkelen en uitdragen. Verder koppelen we Een Taal Erbij steeds weer aan recente ontwikkelingen op het gebied van systeemtherapie.

Publicaties: