Themadag gezinsgericht werken met tieners en Een Taal Erbij

duplo poppen therapie bij Systeem Academie

Themadag Gezinsgericht werken met tieners én Een Taal Erbij

‘Verbinden om goed los te kunnen laten’.

Deze themadag geeft verdieping van de expertise in het werken met gezinnen met tieners, leert je de methodiek Een Taal Erbij toe te passen en je gaat oefenen met situaties uit je eigen praktijk en Een Taal Erbij. Deze dag is toegankelijk voor mensen met en zonder ervaring met Een Taal Erbij.

Er zijn verschillende therapeutische methoden waarmee gezinsbehandelaren werken, waaronder MDFT, MST, EFFT, ABFT. Overkoepelende thema’s uit de modellen worden in deze themadag gebruikt om je in het werken met gezinnen een stapje verder te brengen: gehechtheid, ontwikkelingstaken, losmaken, autonomie, interactiepatronen. Daarnaast leer je als behandelaar de methode Een Taal Erbij toe te passen of je hierin verder te ontwikkelen.

Voor gezinsbehandelaren is het soms een klus om zowel met tieners als met ouders een goede werkrelatie op te bouwen of uit de gezinsescalaties te geraken. Tijdens de cursus sta je stil bij eigen krachten en kwetsbaarheden bij het thema ‘loslaten in verbinding’. Een Taal Erbij geeft inzicht in de tegenoverdracht die deze escalaties kunnen oproepen en helpt je met deze inzichten de gezinnen een stapje verder te brengen.

Leerdoelen

  • Cursisten krijgen inzicht in hoe ze zelf zijn gehecht en hoe ze zich hebben losgemaakt.
  • Cursisten leren de ontwikkelingstaken die bij deze leeftijd horen met Een Taal Erbij te verbeelden.
  • Cursisten kunnen een opstelling maken over verschillende interactiepatronen.
  • Cursisten zijn na deze dag opgefrist in de hechtingstheorie en kunnen die toepassen bij gezinnen met tieners.
  • Cursisten hebben inzicht in hoe verbinden én loslaten door zowel ouders als tieners belangrijk zijn in deze levensfase en hoe dit kan worden gevisualiseerd.
  • Cursisten kunnen met behulp van de opstellingen verlies van verbinding herstellen, bij een eigen meegebrachte casus