Home Nieuws Een Taal Erbij met duplo poppetjes in de therapie

Een Taal Erbij met duplo poppetjes in de therapie

Petra Kruijdenberg van de Systeem Academie vertelt over haar ervaringen met therapie met Duplo poppetjes in behandelingen.

Petra Kruijdenberg : ‘Sinds 2009 werk ik als gezins- en relatietherapeut met beeldmateriaal waardoor ik het verhaal van de mensen beter kan begrijpen en verhelderen. Ik had altijd al behoefte om met mijn handen iets te pakken en op tafel te zetten om zaken te verduidelijken. En dat was alles wat mijn handen konden vinden; kopjes, lepeltjes, suikerzakjes en tissues (ruim voorradig in de behandelkamers).

Ik had een paar poppetjes uit de speelgoedkist van mijn kinderen en wat blokjes. Daar maakte ik een opstelling van voor zover dat lukte. Om het verhaal te verduidelijken, voor mijzelf en de ander. Toen een collega mij enthousiast vertelde over de leuke workshop die ze had gedaan en de poppetjes liet zien, was ik na 1 minuut al verkocht. En besmet. Met het poppetjes virus. Soms weet je iets gewoon meteen zeker, en Een Taal Erbij was het dus voor mij.’

Training in Een Taal Erbij met Duplo poppetjes

‘Ik wilde er direct meer van weten. Alles. En in een sneltreinvaart ben ik de beginners- en de verdiepingstraining Een Taal Erbij gaan doen en toen nog een keer, en een 6-daagse opleiding erachteraan. Wat een verrijking! Kort daarna mocht ik zelf trainingen gaan geven en door het lesgeven heb ik nog veel meer geleerd: ‘the teacher is the one who gets the most out of the lessons’ en dat geldt nog steeds voor mij.

Mijn vrienden en familie werden op pad gestuurd naar rommelmarkten op zoek naar Duplo- en Playmobil poppetjes en mijn vader heeft schadetekens met de hand gezaagd. Ik had er heel veel nodig voor de trainingskofferDe mooiste schatkistjes brachten mijn lieve vriendinnen en familieleden voor me mee van over de hele wereld. Ik heb zelfs een ieniemienie porseleinen babypopje gekregen. Te mooi om in de koffer te doen!’

Dagelijks gebruik van Duplo poppetjes in therapie

‘In mijn werk gebruik ik deze methodiek bijna dagelijks, zowel in intakes als bij de lopende behandelingen. Doordat het kernprobleem op tafel komt worden inzichten sneller bereikt. In partnerrelaties wordt opeens duidelijk waar oud zeer vandaan komt en kan er begrip voor komen.

Binnen gezinnen worden de posities en rollen neergezet en kan het probleemgedrag begrepen worden en onderliggende gevoelens geuit. Door consultatie aan collega’s komt er weer ruimte in vastzittende behandelingen en ook bij intervisie en supervisie gebruik ik de Duplo methodiek, en natuurlijk geef ik ook de trainingen, talloze over de afgelopen 9 jaar.

Cursisten in de incompany trainingen die niet precies wisten wat ze konden verwachten en aanvankelijk helemaal niet gemotiveerd waren schoten rechtop en bleven gebiologeerd en alert tot het einde van de dag.

Samen met collega’s

Hoe fijn om collega’s en andere hulpverleners dit te kunnen bieden want de poppetjes vertalen en verbeelden het gesproken verhaal. En de verdieping in het verhaal. En steeds gebeurt er iets magisch, je moet wel kijken naar het beeld op tafel want het verhaal gaat ook altijd over jou, over ons, over familie, de pijn, het geluk, de aanpassing en de overleving.

Het gaat over je vader, je moeder, over het leven en afscheid van het leven, over trauma’s en verwerkingsprocessen. Over intergenerationele overdrachten, de schades en de schatten. Alles kan op tafel komen, ook de geheimen en de onnoembare zaken. En het confronteert en soms doet het pijn, dan wordt het verdriet aangeraakt en is er ruimte voor erkenning en heling, soms na jaren! 

Via de vragen die ik stel ontrolt het verhaal zich. Die vragen komen vanzelf op, het gaat op gevoel en dat klopt meestal wel. En ze sluiten aan op datgene waar de ander mee zit.

Werken met de methodiek Een Taal Erbij gaat met groot respect en omzichtigheid want we moeten natuurlijk als therapeut en trainer zorgzaam zijn en de veiligheid bewaken. En dan wordt de behandeling afgesloten en bij de evaluatie zegt de cliënt: ‘Jullie hebben me goed geholpen maar die sessie met de poppetjes zal ik nooit vergeten’.

Zelf aan de slag met therapie met Duplo poppetjes?

Bij de Systeem Academie zijn er verschillende mogelijkheden om de therapie met Duplo poppetjes Een Taal Erbij te leren inzetten in gesprekken. Bekijk het cursusaanbod Een Taal Erbij.